HU
Despre proiect
Workshop
În perioada 20-22 februarie 2009 a avut loc primul training din cadrul proiectului Construirea societăţii civile a tinerilor, derulat de Fundaţia Integratio în beneficiul consiliilor elevilor din Regiunea Vest. Evenimentul a avut loc în complexul hotelier Parc, unde echipele şcolilor participante – Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, Colegiul Tehnic „Henri Coandă” din Timişoara, Grup Şcolar Industrial „Aurel Vlaicu” din Arad, Grup Şcolar „Grigore Moisil” din Deva şi Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu” din Lugoj – au învăţat despre dezvoltare organizaţională şi construirea echipei, plecând acasă cu idei, strategii şi planuri de acţiuni concrete pentru a implementa cele învăţate.

Programul este finanţat de Uniunea Europeană prin programul Tineret în Acţiune.

Primul training din cadrul proiectului Construirea societăţii civile a tinerilor a avut loc la Buziaş, staţiune cunoscută datorită izvoarelor sale de apă minerală şi a băilor sale terapeutice, la complexul hotelier Parc. Participanţii, 25 de elevi şi 5 profesori coordonatori au venit să-şi dezvolte cunoştinţele despre consiliile elevilor, să elaboreze strategii de dezvoltare şi planuri de acţiune.

În prima zi, după o scurtă prezentare a obiectivelor şi un joc de cunoaştere, fiecare echipă a prezentat un micro-proiect implementat în prima parte a anului şcolar în parteneriat cu Fundaţia noastră. Analiza rezultatelor şi experienţele dobândite au fost valorificare în modulele următoare ale programului de formare.

A doua zi a început cu lansarea cărţii Consiliul Elevilor?! – ghid de iniţiere pentru cei interesaţi, editată de Fundaţia noastră în cadrul proiectului Prin consiliul elevilor viaţă şcolară calitativă – cetăţeni responsabili, finanţat de Trust for Civil Society for Central & Eastern Europe. Ghidul poate fi folosit atât de profesori coordonatori, cât şi de membrii consiliului, fiind un instrument de lucru pentru ce interesaţi de managementul de proiect, drepturilor elevilor şi tehnicile interactive de formare a consiliului elevilor.

În continuarea echipele au participat la un workshopuri prin care au elaborat schiţe de proiecte cu scopul de a îmbunătăţi relaţia cu ceilalţi elevi. Acest atelier a inclus:

1. identificarea celor mai importante probleme ale consiliului elevilor, analiza acestora în funcţie de nivelul de competenţă;
2. învăţarea unor metode şi tehnici care pot fi folosite pentru investigarea nevoilor elevilor şi profesorilor
3. elaborarea unor planuri de acţiune. Atelierele au fost completate cu exerciţii de dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi teambuilding.

În a treia zi echipele s-au concentrat pe vizibilitate. Fiecare consiliu a dezvoltat o strategie pentru îmbunătăţirea vizibilităţii evenimentelor organizate. Programul s-a terminat cu evaluarea programului de formare şi înmânarea diplomelor de participare atât pentru elevi cât şi pentru profesori.

În afara programului intens de formare, elevii au participat la diferite jocuri şi programe de timp liber. S-au format noi prietenii şi s-au întărit cele vechi. Echipele au plecat acasă nu numai cu amintirile plăcute, dar şi cu sarcini concrete, ce vor fi implementate dea-lungul semestrului. Monitorizarea şi consultarea acestora va fi efectuată nu numai de experţii Fundaţiei, dar şi de celelalte echipe, printr-un schimb continuu de experienţe realizat prin site-ul proiectului.

Echipa proiectului este formată din: dr. Corina ILIN, ERDEI Ildikó, Ana PĂŞCĂLĂU, TORÓ Tibor, DUKÁSZ Magor şi ASZALÓS Tímea.